Co jsou to TERPENY

Cannabisové terpeny, vše, co potřebujete vědět:

Existuje často přehlížená směs, která se může pochlubit neuvěřitelnou silou. V poslední době, když se konopí hlouběji dostává do hlavního proudu, lidé stále více mluví o protagonistovi rostliny - terpenoidech - obyčejně nazývaných terpeny. Drží veškerou magii za vůní a chutí.


Co je to TERPÈN?


terpen / ˈtəːpiːn / některý z četných uhlovodíků (C 5 H 8 ) n  vyskytujících se zejména v éterických olejích, pryskyřicích a balzámech

Terpeny jsou přírodní sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách, a obecně jsou odpovědné za jejich charakteristické aroma. Tato příjemná vůně, která se vyskytuje v mnoha rostlinách a květinách, je ve skutečnosti způsobena vysokým obsahem linaloolu, běžného terpenu. Mentol - terpen, o kterém jste nevěděli - je zodpovědný za charakteristickou vůni máty, zatímco limonen a citral se nacházejí v citrusových slupkách. 
Tady je jednodušší způsob, jak se podívat kolem se a zjistit, čím jsou. Pravděpodobně jste už slyšeli o éterických olejích. Terpeny se nacházejí v různých úrovních uvnitř éterických olejů (v závislosti na kvalitě) - typicky až 90%. 
Většina éterických olejů obsahuje některé stejné hlavní terpeny, jaké se vyskytují v konopí. Když je vůně tak mocným nástrojem - spojeným s pamětí a nostalgií - není divu, že začneme slyšet více o “plachém terpenu.”

Co je to za vůni?

Terpeny se vyskytují nejen v tisících druhů ovoce, zeleniny a koření, ale také v rostlinách konopí. 
S rostoucí poptávkou po kanabisových produktech se terpeny dostávají do centra pozornosti. Nyní, když víme, co skutečně jsou - jedinečnou součást, která rozlišuje kmeny - je můžeme využít.

Bylo zjištěno, že kmeny, které jsou „většinou indikativní“, obsahují hlavně p-myrcen, zatímco kmeny „většinou sativa“ mají tendenci mít propracovanější profily terpenu.  Konopný průmysl začal vytvářet jedinečné terpénové přípravky ze známých chuťových profilů světově nejoblíbenějších kmenů konopí.

Oblíbeným produktem je OG Kush - převládající kombinace limonenu, myrcenu a beta-karyofylenu, které vytvářejí vyvážený, čistou a hladkou chuť.

859B0E20-BACF-465E-A27A-5A213A98C225

Počkejte, to není všechno

Poté, co byl objeven na začátku 50. let, výzkum ukazuje, že terpeny skutečně interagují s kanabinoidy. Zvyšují, spouštějí a dokonce blokují některé efekty vyvolané THC a CBD. 
Ethan Russo, tuto interakci a její účinky nejčastěji nazývá „doprovodný efekt“. V článku z roku 2011 zveřejněném v British Journal of Pharmacology, Dr. Russo prokázal synergii mezi různými sloučeninami a účinně odstartoval řetěz událostí, který nás vedl k dnešnímu dni. 

Konopné terpeny samotné se v poslední době objevují v mnoha spotřebitelských produktech; ve všem od kosmetiky a potravin, přes vaping a koncentráty.

Máte dotazy k terpénům? Pojďme společně hledat, jaké úžasné věci pro nás tyto přírodní sloučeniny mohou udělat, ať už pro zdraví a wellness nebo neuvěřitelný kulinářský zážitek. Je čas prozkoumat terpeny!

Tak ještě jednou

  • Každý kmen konopí produkuje terpeny na různých úrovních. Tato jedinečná kombinace dává každému jeho výraznou chuť a vůni
  • Terpeny interagují s kanabinoidy a dalšími sloučeninami rostlin: jejich přítomnost může ovlivnit způsob, jakým budete reagovat na určitý kmen. Tomu se říká doprovodný efekt.